Nice

Nice

Nice är den femte största staden i Frankrike, men är näst mest populäre efter städernas stad, Paris. Med sitt subtropiska klimat och otroligt vackra strandpromenad är Nice helt klart ett givet resmål för solhungrande svenskar. Men storstaden Nice har så mycket mer att bjuda på.

Nice har nämligen många fina muséer, en mycket intressant gammal stadsdel, otroligt många spännande butiker och ett härligt café- och restaurangliv. Allt detta ger Nice en helt speciell och avslappnad atmosfär, som måste upplevas – och gärna under flera dagar.

Musée Masséna Nice

Musée Masséna Nice

Nice har en välutvecklad infrastruktur, vilket gör att det är mycket lätt att ta sig fram överallt i staden. Den internationella flygplatsen, Aéroport Nice Côte d’Azur, ligger i utkanten av Nice och det är mycket goda tågförbindelser fram och tillbaka.

Det är verkligen gott om hotell i Nice, och många av dem är i toppklass. Ett riktigt bra och centralt beläget 4-stjärnigt hotell är Splendid Hotel & Spa, med bl.a. pool och jacuzzi på taket. Det mest kända hotellet i Nice är det 5-stjärniga lyxhotellet Negresco.

Hotel Negresco

Hotel Negresco

Stranden i Nice
Den underbara strandpromenaden i Nice heter Promenade de Anglais. Dess speciella namn kommer efter att en grupp rika engelsmän under 1820-talet började anlägga promenaden. Det är en fin och bred strandpromenad, där det alltid sjuder av liv. Folk promenerar, joggar, cyklar, åker rullskridskor eller bara sitter på någon av de många bänkarna och betraktar de förbigående. Här har man det aldrig tråkigt.

Promenade de Anglais

Promenade de Anglais

Framför strandpromenaden ligger många strandavsnitt i Nice. Flertalet av dessa strandavsnitt ägs av hotell och restauranger, och här skall man både betala inträde och hyra av solsängar. Till gengäld är det på flera ställen servering vid solsängen, liksom det oftast ligger en restaurang i anslutning till stranden.

Nice strand

Men lyckligtvis finns också flera strandavsnitt som är gratis. Det mest populära gratis strandavsnittet ligger just framför kasinot, och folk dras dit som flugor till ett flugpapper. På de gratis avsnitten av stranden är det möjligt att hyra jetski, paraskärmar, åka vattenskidor och naturligtvis ta en lugn tur med en trampbåt.

Observera att det med undantag av några få enskilda strandavsnitt är alla stränderna stenstränder, och därför bör man hyra en solsäng eller ta med en madrass. Badskor rekommenderas också.

I love Nice

Restauranger och nattliv
Nice är känd för sina restauranger, inte minst fiskrestaurangerna på marknadsplatsen Cours Saleya, där alla bör prova en vacker och delikat skaldjursrätt.

Den mest extravaganta restaurangen i Nice är Chantecler på Hotel Negresco. Lyckligtvis finns restaurangen också i en billigare utgåva, som då heter La Rotonde, och här kan man äta en lunch utan att bli helt ruinerad.

Place Massena

Place Massena

Nattlivet präglas av många barer och nattklubbar, varav de flesta ligger omkring Cours Saleya, Rue Droite och Place Masséna. En av de mest populära klubbar är Le Klub, där unga DJ-talanger drar upp temperaturen på stämningen – och dansgolvet.

Eller prova det stora diskoteket, Le Grand Escurial, som serverar gratis fransk frukost klockan 4!

Cours Saleya

Marknadsplatsen Cours Saleya

Sevärdheter och aktiviteter
Något av det mest charmiga med Nice är den gamla staden, som ligger vid marknadsplatsen Cours Saleya. Den gamla staden, La Vieille Ville, är en sann labyrint bestående av små mysiga gränder. Huvudgatan i den gamla stadsdelen är la rue Droite, men överallt ligger små spännande butiker som alla säljer så många helt olika saker. Timmarna bara flyger förbi här.

För konstintresserade har Nice flera riktigt fina muséer, varav de mest berömda är Matisse-muséet och Chagall-muséet. På Musée d’Art Contemporain visas mer modern konst, bland annat verk av Andy Warhol.

Matisse museet

Matisse museet

Om du vill prova något helt annorlunda, då anordnas i Nice varje år en stor karneval i början av februari. Den stora festen tilldrar tusentals människor, både lokalinvånare och turister.

Nice karta