Eze

Eze

Medeltida bergsbyn Eze Village ligger vackert på en brant bergstopp mitt emellan Nice och Monaco.

Byns smala och snirkliga gator karakteriseras av gamla stenhus, alla vackert autentiskt restaurerade. Tillsammans med fontänerna, platserna och blommorna gör de Eze till en av de vackraste medeltida byar på hela Franska Rivieran.

Bara några få av byns hus är bebodda, de flesta är nämligen nu inredda som restauranger, konstnärsateljéer och souvenirbutiker. Den historiska byn är självklart stängd för all trafik.
Helt uppe på toppen ligger ruinerna efter byns gamla slott, som går tillbaka till 1200-talet. Från slottet och den omkringliggande botaniska trädgården har man en enastående utsikt över Côte d’Azur.

Från Eze går en liten stig (Sentier de Nietzsche) ner till kusten, där den lilla badorten Eze-sur-Mer ligger och frestar med sina fina stränder samt mysiga restauranger och caféer.

Restauranger och nattliv
Det ligger många restauranger i den historiska delen av byn, här ligger även den mest kända, nämligen Chèvre d’Or. Översatt till svenska betyder det ’guldgeten’.

Nattlivet är mycket lugnt i Eze, vilket passar utmärkt en bergsby från medeltiden.

Sevärdheter och aktiviteter
Den bildsköna bergsbyn Eze är i sig själv en mycket stor attraktion, som man inte bör gå miste om. Och de som bidrar till att ge Eze dess skönhet är slottet på toppen, de vackra platserna runt om, så som Place Francis Blanche och inte minst hela den historiska delen av byn.

I byn ligger också det berömda parfymeriet Fragonard, som både har butiker och en liten fabrik i Eze. Fabriken som tillverkar parfym, tvål och kosmetika är öppen för besökare varje dag, inklusive helger och helgdagar.

Under högsäsongen är det en god idé att besöka Eze först på dagen. Ju längre dagen går kommer det nämligen fler och fler turistbussar, och det är bättre att få ha byn lite mer för sig själv.

Eze karta
I mitten av kartan syns Eze, medan kuststaden Eze-sur-Mer ligger något i sydväst. Längre västerut ligger Nice och österut ligger Monaco.