Menton

Menton

Menton är den sista franska staden på Côte d’Azur innan man kommer till den italienska gränsen. Staden har ca 30 000 invånare och hör därmed till bland större städer på Den Franska Rivieran.

Menton är känd för sitt behagliga subtropiska klimat, som beror på att staden skyddas av berg från tre sidor. Denna placering gör Menton till en av de få städer i Frankrike där citronträd kan växa och bära frukt i stor stil.

Det finns många bra hotell i Menton. Ett av de mest populära är Belambra ”Le Vendôme”, som ligger centralt och har vacker havsutsikt.

Menton strand

Stränderna i Menton
Det finns flera fina stränder i Menton. En del av dem är privatägda stränder, där man kan hyra liggstolar och få servering, men de flesta stränder är offentliga.

Största delen av stränderna är belagda med småsten. Bakom en del av stränderna går en promenad med restauranger och caféer, varifrån man har fantastisk utsikt över det azurblåa vattnet.

Restauranger och nattliv
Det finns många restauranger i Menton och stadens storlek gör, att de är öppna året runt.

Nattlivet är ganska livligt med många barer och diskotek. Menton har för övrigt även ett stort kasino, som ligger nere vid vattnet.

Fete du Citron

Fète du Citron, citronfestivalen

Sevärdheter och aktiviteter
Den största begivenheten i Menton är Fète du Citron, citronfestivalen, där stora figurer i paraden är byggda av över en miljon citrusfrukter, mestadels citroner. Festen är ett enormt dragplåster för besökande från när och fjärran.

Vieux Menton är den gamla stadsdel, vars smala gator och gränder är fyllda med butiker och mysiga caféer. Karakteristiskt för Menton är att byggnaderna i den gamla stadsdelen är mycket färgglada.

Jean Cocteau museum Menton

Jean Cocteau museum

Det ligger många muséer i staden. Det mest kända är Musée des Beaux Arts, som ligger i ett palats från det 1800-talet, som tidigare har varit ett sommarresidens för furstarna av Monaco. Ett annat populärt museum är Musée Jean Cocteau, där den franska multikonstnären ställer ut sina egna verk. Det senaste muséet är Musée de préhistoire régionale, ett förhistoriskt museum, där man kan se hur människorna levde i Sydfrankrike för 400 000 år sedan.

Med sitt subtropiske klimat är det helt naturligt att Menton har många vackra trädgårdar och parker. Här växer många exotiska växter, och inte minst trädgården Serre de la Madone är värd ett besök.

Menton karta