Saint Paul de Vence

Saint-Paul de Vence

Saint-Paul de Vence är en av de vackraste medeltida städer på Cote d’Azur, och har med tiden vuxit till en av områdets största turistattraktioner. Staden ligger 12 km från Nice och 16 km från Antibes.

Stadens strategiska placering på toppen av en kulle gjorde den till en närmast ointaglig högborg under medeltiden. För att stärka stadens försvar beordrade Kung Frans 1. av Frankrike år 1537, att staden skulle skyddas av en stadsmur. Bara 10 år senare stod den imponerande stadsmuren färdig, men för att få plats med den fick hela 700 hus rivas ner.

Saint Paul de Vence Cote d'Azur

Innanför stadsmurarna är det en labyrint av smala gränder med små trevliga butiker, restauranger och ovanligt stort antal gallerier. Just konsten har spelat en stor roll i Saint-Paul de Vences historia. Det goda livet, det speciella ljuset och det måleriska landskapet har genom tiderna dragit till sig många konstnärer under kortare eller längre tid. Den berömde målaren Marc Chagall bodde de siste 20 åren av sitt liv i Saint-Paul de Vence.

Saint Paul de Vence restaurang

År 1920 öppnade Poul Roax restaurangen Chez Robinson, som senare bytte namnet till Colombe d’Or. Restaurangen har haft besök av världskända konstnärer som Picasso, Matisse, och Miró. Genom tiderna förvärvade familjen Roux många konstverk, vissa gånger som betalning för kost och logi, och flera av verken är utställda på restaurangen. De som vill äta på den exklusiva restaurangen bör beställa bord i mycket god tid.

Place de la Grande Fontaine

På turen genom Saint-Paul de Vence väcker många små platser och torg också uppsikt. Den mest berömda är Place de la Grande Fontaine, där man i flera århundraden har hämtat vatten och tvättat kläder. På Place De Gaulle har i många årtionden spelats petanque, och det är möjligt att boka en timmes undervisning. Eller köp en härlig glass och bara iaktta passionerade spelare kasta silverfärgade järnkulor.

Fondation Maeght

Tiden flyger snabbt undan i Saint-Paul de Vence, och staden är som sagt en populär turistattraktion. Det är bäst att besöka staden på vardagarna och gärna tidigt på dagen. Efter några timmar i Saint-Paul de Vence kan de konstintresserade vandra vidare till museet Fondation Maeght, som ligger 700 meter nordväst om den historiska stadsdelen.

Saint-Paul de Vence kart