Museet för modern konst
Museet för modern konst

Museer i Nice

Cote d’Azurs överdådiga skönhet och charm lockar varje år många besökare från både när och fjärran. Så har det varit i mer än hundra år, och det verkligen unika ljuset och färgspelet har också dragit många stora konstnärer, poeter och författare till området.

På konstnärssidan är de två mest framstående Henri Matisse och Marc Chagall, som båda levde en lång period av sina liv på Cote d’Azur. De två världsberömda konstnärerna har nu var sitt eget museum i Nice, och båda ligger i den gröna och ganska exklusiva stadsdelen Cimiez, i den nordöstra delen av staden.

Det tredje stora museet i Nice är Musée d’Art Moderne et d’Art Contemporain, som ofta förkortas med MAMAC. Här utställs modern konst och museibyggnaden är nästan i sig själv värd besöket.

Chagall museet Nice

Chagall museet

Chagall museet (Musée National Marc Chagall)
Marc Chagall föddes i Vitryssland, men har under två perioder av sitt liv levt i Frankrike. De siste 37 åren av sitt liv bodde han i Saint-Paul de Vence, som ligger strax utanför Nice. Han dog 1985, men innan dess, vid 86 års ålder, var han med om att öppna Marc Chagall Museum 1973. Den är byggd speciellt för hans verk, och han själv var mycket involverad i museets design och placeringen av verken. Museet rymmer många av hans målningar med i synnerhet bibliska motiv, men utställer även några av hans skulpturer och glasmosaiker.

Adress: Avenue Dr Ménard, Nice

Matisse museet

Matisse museet

Matisse museet (Musée Matisse)
Henri Matisse bodde och arbetade i Nice från 1917 till sin död 1954. Museet öppnade 1963 och har nu världens största samling av verk av den världsberömda konstnären. Henri Matisse var särskilt känd för sina enkla och färgstarka målningar, men museet rymmer även skulpturer, fotografier, teckningar och böcker av konstnären. Bara en stenkast från Matisse museet hittar man många andra historiska sevärdheter, bland annat resterna av romersk stad, resterna av en romersk amfiteater samt ett arkeologiskt museum.

Adress: 164 Avenue des Arènes de Cimiez, Nice

Museet för modern konst

Museet för modern konst

Museet för modern konst (Musée d’Art Moderne et d’Art Contemporain)
Museet för modern konst, även kallat MAMAC, ligger i centrum av Nice. Museibyggnaden ritades av arkitekterna Yves Bayard och Henri Vidal, och själva byggnaden är i sig själv modern konst. Samlingen består av mer än 1 300 konstverk, fördelade på 4 500 kvadratmeter i tio utställningshallar. Verken är från slutet av 1950-talet och fram till idag. Några av de framstående konstnärer på MAMAC är Andy Warhol, Yves Klein, Niki de Saint Phalle, Ben Vautier och César Baldaccini.

Adress: 1 Place Yves Klein, Nice

Musée Masséna Nice

Musée Masséna

Andra museer i Nice
Nice har mycket annat än konstmuseer. Besök till exempel Musée National du Sport, som påstås ha en av världens viktigaste samlingar av sportföremål. Eller Musee d’Archeologie, som är ett arkeologiskt museum byggt bredvid spännande romerska ruiner. Ett sista museitips i Nice är Musée Masséna, som i en vacker villa på Promenade des Anglais visar livet de rikas liv i La Belle Epoque (den ljuva tiden) i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.