Karta över Côte d’Azur

Franska Rivieran ligger i regionen Provence-Alpes-Côte d’Azur i Frankrikes sydöstra hörn. Området är även känt som Côte d’Azur – det är två olika namn på samma vackra kustområde.

Karta Franska Rivieran

Ordet Riviera kommer ursprungligen från Italien, och den franska Rivieran är en förlängning av den italienska Rivieran. Den franska delen av Rivieran börjar vid staden Menton, som kan ses på kartans övre högra hörn, men det råder delade meningar om var Rivieran sedan slutar. Vissa anser att den västra gränsen går vid jetset-staden Saint-Tropez, medan andra anser att Rivieran är nästan dubbelt så lång och först slutar vid Taulon.

Vår karta inkluderar Taulon, men vi står på samma sida de som anser att Côte d’Azur börjar vid Menton och slutar vid de rikas lekplats, den vackra hamnstaden Saint-Tropez. Detta ger en kuststräcka på 90 km, och en resa på 142 km i bil.

Nice strand

Längs kusten ligger välkända städer som Nice, Cannes och Monaco. Nice är känd för sin vackra Promenade des Anglais, men även för sin karneval. Cannes är förmodligen mest känd för sin populära filmfestival, där Guldpalmarna delas ut. Monaco är känd för sin rikedom, och därför är furstendömet värd för ett Formel 1-lopp varje år. Alla tre städerna finns med på kartan.

Saint Paul de Vence

Saint Paul de Vence

Det är dock inte bara längs kusten som det finns intressanta städer. Lite längre inåt landet finns många intressanta byar som definitivt är värda ett besök. Bara 12 km från Nice ligger Saint-Paul de Vence, som är en otroligt mysig medeltida stad inramad av höga stadsmurar. Något längre bort ligger Moustiers-Sainte-Marie, som sedan 1981 finns med på den officiella listan över de vackraste orterna i Frankrike. Båda orterna finns med på vår karta.

Moustiers Sainte-Marie

Moustiers Sainte-Marie

En resa till Moustiers-Sainte-Marie kan kombineras med ett besök i sjön Lac du Saint Croix, där du kan hyra trampbåtar och cykla/segla in i den imponerande ravinen Gorges du Verdon.