Grimaud

Grimaud

Grimaud är en vacker medeltida landsby i utkanten av bergskedjan Massif des Maures, cirka 10 minuter från Saint Tropez och bara några få kilometer från Saint Tropez-bukten. Grimaud charmerar sina besökare med smala gator, små torg, restaurerade hus och massor av bougainvillea och andra färgstarka växter. Det är utan tvekan den vackraste medeltida byn på Cote d’Azur.

Historiskt har den förhållandevis lilla byn Grimaud spelat en stor roll i regionen, särskilt tack vare slottet på toppen av den bergavsats som husen ligger på. Slottet är från det 11. århundradet och har varit nästan helt jämnat med jorden. Det har dock byggts upp igen, bland annat de två tornen som ses på bilden, och slottet är helt klart värt ett besök – bara utsikten är mödan värd!

Grimaud Cote d'Azur

Själva staden spelade också en viktig roll. Här höll tempelriddarna till i den fredade byggnaden Maison de Templier på byns äldsta gata, Rue des Templiers. Tyvärr har den välbevarade byggnaden stängt för allmänheten, men som många andra byggnader i Grimauds gamla stadsdel är den vacker att titta på från utsidan.

På gatan Rue des Templiers ligger även kyrkan St. Michel, som byggdes i det 12. århundrandet och utnyttjades flitigt av tempelriddarna. Kyrkan har byggts ut löpande. Klocktornet byggdes i det 16. århundradet och så sent som 2015 installerades en imponerande orgel. Kyrkan har öppet för allmänheten och det finns speciella kvällar med orgelkonserter.

Grimaud Frankrike

Grimauds historiska stadsdel bjuder inte bara på några av traktens bäst bevarade medeltida hus, utan även på mysiga små butiker och gallerier. När hungern infinner sig finns även ett bra utbud av restauranger, kaféer och glasskiosker. Flera av dem har utomhusservering.

Om turen går vidare efter ett besök i Grimaud är det en bra idé att besöka hamnstaden Port Grimaud, som ofta kallas för Frankrikes svar på Venedig pga. de många kanalerna. De som vill besöka fler medeltida byar kan köra mot sydost, till Gassin eller Ramatuelle, som båda är väldigt intressanta.

Karta över Grimaud 
Grimauds historiska stadsdel ligger mitt på kartan. Port Grimayd ligger vid kusten mot öst, medan Gassin och Ramatuelle ligger mot sydost.