Gorges du Verdon

Gorges du Verdon

Ett par timmars bilresa från kustbyarna på Cote d’Azur ligger ravinen Gorges du Verdon, som i folkmun också kallas för Europas svar på Grand Canyon.

Gorges du Verdon börjar på 724 meters höjd vid byn Castellane. Härifrån rinner floden Verdon totalt 21 km mot väst till den delvist konstgjorda sjön Lac du Saint Croix. Den ligger i naturparken Parc naturel régional du Verdon, som bjuder på otroligt vacker och varierande natur. Perfekt för cykelturer och vandringsturer.

Vid Lac du Saint Croix, som är den största av sjöarna längs Verdon, är det möjligt att hyra trampbåtar och ta sig runt på det i det närmaste turkosa vattnet. Det är plats för barn på trampbåten, vissa av dem är till och med utrustade med små roliga vattenrutschbanor, men annars kan både barn och vuxna hoppa ut från trambåten och ta en uppfriskande simtur i det lugna vattnet.

Grand Canyon du Verdon

Med trambåten är det helt ofarligt att ta sig in i själva ravinen Gorges du Verdon och uppleva imponerande höga klippväggar. Trots förbud, hoppar många ut från klipporna, och modiga klättrare ses på klippväggarna – och även under klippavsatser!

Högt uppe syns vägen, som möjligtvis har fört er till Lac du Saint Croix tidigare på dagen. Ni körde kanske också över bron Pont du Galetas, som Ni trampar under med trampbåten just där ravinen börjar. Planera med att avsätta minst 2-3 timmar i trampbåten, och få en oförglömlig upplevelse.

Det är möjligt att ta sig längre upp längs floden i kanot eller kajak, som också kan hyras vid Lac du Saint Croix. För de som vill ha mer action, då kan man ägna sig åt rafting i det virvlande vattnet på flera ställen längs Verdon. Maximal adrenalinkick fås dock vid bron Pont de l’Artuby, där det är möjligt att hoppa ut i gummiband (bungy jump). Det sägs vara en av de högsta broarna i Europa som det är möjligt att hoppa bungy jump från!

Moustiers kyrka

Moustiers Sainte-Marie

Om Ni har lust att besöka någon av områdets charmiga landsbyar, då är i synnerhet Moustiers Sainte Marie värd ett besök. Byn är en av de vackraste landsbyar i Frankrike, och har i många århundraden varit känd för sin produktion av keramik och porslin. Högt över byn hänger en gyllene stjärna på en 225 meter lång kedja, spänd mellan två klippor.

Se Sembos rekommenderade hotell på Franska Rivieran.

Karta över Gorges du Verdon
På kartan syns sjön Lac du Saint Croix nere i vänstra hörnet. Floden Verdon rinner upp vid byn Castellane uppe i högra hörnet på kartan.